۱۰ تیر روز آزادسازی شهر مهران
عملیات والفجر ۳ در ساعت ۱۱ شب ۷ مردادماه سال ۱۳۶۲ با رمز مقدس(یاالله، یاالله، یاالله) در جبهه غرب واقع در منطقه عمومی مهران با هدف کلی تأمین امنیت شهر مهران توسط ۳۲ گردان پیاده، زرهی و مکانیزه و چهار گردان توپخانه رزمندگان اسلام آغاز و به مدت دو هفته انجام شد.
این در حالی بود که ارتش بعث عراق پس از شکست در عملیات بیتالمقدس و عقبنشینی سراسری خود، ارتفاعات مهم و سرکوب مرزی را در اختیار داشت و به این ترتیب چند شهر مرزی همچون مهران زیر دید و تیر دشمن بود.
ارتش عراق با استقرار نیروهای خودی روی ارتفاعات مرزی مهران، علاوه بر ایجاد تسلط بر این شهر، موفق شده بود با نیروی کمتری از منطقه بدره پدافند کند. حال آن که عقب راندن دشمن از روی ارتفاعات مرزی، پدافند در دشت را به او تحمیل میکرد و در نتیجه نیروی بیشتری زمینگیر میشد.
اهداف عملیات
بر همین اساس، طرح تأمین شهر مرزی مهران به عنوان دومین عملیات محدود در شرایط جدید در دستور کار قرار فرماندهی جنگ جمهوری اسلامی ایران گرفت.
عملیات والفجر۳ با اهداف عمده زیر صورت گرفت:
– آزادسازی شهر مهران از زیر دید و تیر دشمن.
– ایجاد سهولت در برقراری ارتباط شهرهای دهلران به مهران و نیز ایلام به مهران.
– تحمیل خطوط پدافند به دشمن و کشاندن او از ارتفاعات به دشت.
موقعیت منطقه
در منطقه دشت مهران، دو رشته ارتفاعات وجود دارد: در شمال، ارتفاعات زالوآب و کانیسخت و نمهکلانبو واقع است که قسمت عمده آن در خاک ایران قرار دارد. در جنوب نیز ارتفاعات قلاویزان واقع است که مرز ایران و عراق را مشخص میسازد. بین دو ارتفاع یاد شده، دشت مهران و دشت ورمهراز و زرباطیه عراق قرار دارد.
در قسمتی از ارتفاعات زالوآب و کانی سخت، مرز مشترک ایران و عراق است که در سمت غربی آن، ارتفاعات نمهکلانبو با قلههایی بیش از ۲۰۰ متر و کمتر از ۴۰۰ متر ارتفاع واقع است. همچنین، ارتفاعات زالوآب که دارای تپههایی به ارتفاع ۳۴۰، ۳۲۵، ۳۴۳ و ۳۱۰ میباشد، در سمت شرق نمهکلانبو قرار دارد و مهمترین قله آن معروف به کلهقندی دارای ۳۶۳ متر ارتفاع است.
تنگه کناپنجم در امتداد جاده مهران به ایلام و در شمال شرقی مهران واقع است که به منزله گلوگاه ورود به دشت مهران از طرف ایلام، محسوب میشود و ارتفاعات کله قندی بر این تنگه تسلط کامل دارد.[pb_builder]